Canlı WordPress siteniz üzerinde güncelleme yapmadan önce bir kez daha düşünün. Yeni güncellemeler WordPress sitenizi bir anda çalışamaz hale getirebilir. Hatta daha da kötüsü, güncellemeden sonra bazı fonksiyonlar bozulabilir ve bunun farkına varmayabilirsiniz.
Bu haftaki yazımızda lokal Windows tabanlı bilgisayarınızda, birkaç kolay adımda WordPress için test ortamı oluşturmayı sizlerle paylaşacağız. Test ortamları canlı sitenizi bozmadan temaları, eklentileri ve WordPress’in yeni sürümlerini test etmek için kolay, nispeten ucuz ve risksiz bir yol sağlar.
“Güncelleme” Windows işletim sistemi ile hayatımıza giren, her “güncelleme” yaptığımızda işletim sisteminin damarlarına taze kan pompalandığını düşünmemize yol açan, aslında çok da yararlı bir yöntemdir. Güncellemeler, Windows’dan sonra akıllı cep telefonlarımız, evimizde kullandığımız oyun konsolları, televizyonlar, kısacası “akıllı” olarak nitelendirilebilecek her türlü cihazın “güncellenebilir” olması ile birlikte sıkça yaptığımız bir işlem halini almıştır.
Ancak bazı güncellemeler, özellikle de WordPress güncellemeleri (WordPress çekirdek, eklenti ve tema güncellemeleri) bir takım riskleri de beraberinde getirmektedir. O yüzden WordPress için test ortamı oluşturmak, güncellemeleri test ortamında denedikten ve sorunsuz çalıştıklarına emin olduktan sonra canlı siteler üzerinde uygulamak gereklidir.
Ortalama 10 eklenti ve modern bir tema kullandığınızı düşünecek olursak, her ay ortalama 3 eklenti güncellemesi, 2 ayda bir tema güncellemesi ve 3 ayda bir WordPress çekirdek güncellemesi alacağınızı söyleyebiliriz.

Güncellediğinizde herşeyin yolunda gideceğine emin misiniz?
Düzenli yedek alarak çalıştığınızı iddia edebilirsiniz. Evet, yedekler sizi güncelleme facialarına karşı koruyacak en büyük kurtarıcınızdır. Ancak caching yazılımları (WordPress ve sunucu tarafında) ve CDN kullandığınızı varsayarsak, çoğu durumda güncellemenin WordPress sitenizde yaratacağı olumsuzlukları farketmeniz için çok geç olabilir.
Örneğin güncellemeyi gerçekleştirirsiniz, ardından sitenize şöyle bir göz atarsınız, fakat karşınıza gelen veriler cache’den okunduğu için güncellemenin verdiği zararın farkına varamayabilirsiniz. Hatta durumu daha da vahimleştirmek adına örnek veriyoruz, yedeklerinizi almaya da devam edebilirsiniz.
Bu durumda hatayı fark ettiğinizde en başta hatayı tespit etme süresi çok uzuyacaktır. Ardından canlı sitenizi bir an önce eski haline döndürmek istediğinizde siteyi hatalı yedeklerden geri almak istediğinizde daha da vahim bir durum ortaya çıkacaktır.
Güncellemelerle ilgili felaket senaryolarını çoğaltabiliriz. Fakat bugünkü konumuza odaklanıp, bu tip durumların oluşmasını önlemek için yapmamız gerekenleri tartışalım.
Çok basit birkaç adımda Windows tabanlı bilgisayarlarda da web üzerindeki canlı sitenizin birebir kopyalarını çalıştırıp, test ortamı oluşturabilirsiniz.

XAMPP Windows üzerinde WordPress ve diğer popüler içerik yönetim sistemlerini çalıştırabileceğiniz ücretsiz bir yazılımdır.
Bu tip test ortamları üzerinde çalışmak yalnızca güncellemelerle ilgili oluşabilecek bozulmalara karşı önlem almanıza yaramakla kalmayacak, sitenizi dilediğiniz gibi hızlıca tasarlamanıza, her şeyden emin olduktan sonra canlı sistem üzerinde değişiklik yapmanızı sağlayacaktır.
Unutmayın, tüm ciddi sitelerin bu tip test ortamları vardır ve olmak zorundadır. Eğer siz de bu yazıyı okuyorsanız, belli ki işinizi ciddiye alıyor ve şansa bırakmıyorsunuz. Canlı siteler üzerinde deneme yanılma yöntemiyle değişiklik yapmak, acemilerin işidir. WordPress destek forumlarında “acil yardım” başlıklı yazıları okuduysanız ne demek istediğimizi daha iyi anlarsınız.
İşe ilk olarak Windows bilgisayarlarımızda WordPress’in çalışacağı ortamı hazırlayarak başlayalım. Bu işi tahmin ettiğinizden daha kolay bir biçimde yapmanızı sağlayacak, konusunda en iyi yazılımları sıralayalım. Bu arada elbette Mac kullanıcılarını da unutmuyoruz.
MAMP
Hem Windows, hem de OS X ortamlarında Apache, PHP ve MySQL çalıştıran bu uygulamanın ücretli ve ücretsiz sürümleri mevcut. Windows sürümü henüz beta aşamasında olsa da, gayet stabil çalıştığını söyleyebiliriz.
Ücretli Pro versiyonda birden fazla sanal sunucu oluşturabilir, aynı anda farklı PHP sürümlerini test etme imkanı bulabilir ve tek klikle WordPress kurulumu yapabilirsiniz.
XAMPP
https://www.apachefriends.org/tr/index.html
XAMPP lokal bilgisayarınızda WordPress çalıştırmak için geliştirilmiş oldukça popüler, açık kaynak kodlu, Windows, OS X ve Linux sürümleri bulunan ücretsiz bir PHP geliştirme platformudur. Windows üzerinde Multisite WordPress çalıştırmak için en uygun yazılımdır. Bu iş için henüz bir bütçe ayırmayı düşünmüyorsanız, XAMPP ile başlamanızı öneririz.
DesktopServer
http://serverpress.com/products/desktopserver/
DesktopServer kurulumu o kadar kolaydır ki, toplam 5 dakika içinde WordPress çalıştıracağınız stabil ortamı oluşturabileceksiniz. Ayrıca USB bellek ile yanınızda gezdirebilir, eğer WordPress site tasarımı gibi konularla ilgileniyorsanız, kolaylıkla müşterinizde demo yapabilirsiniz. Ücretsiz sürüm Multisite WordPress kurulumu desteklemese de, üç farklı sanal site oluşturulmasına izin veriyor.
Size bir ufak sır daha verelim, DesktopServer’in ücretli sürümü bizim de tercihimiz.
WAMP
Windows üzerinde WordPress için test platformu oluşturmanızı sağlayan yazılımların en popüleri. XAMPP’tan tek farkı OS X ortamını desteklemiyor oluşu. Apache2, PHP ve MySQL üzerinde WordPress çalıştırmanıza yarıyor.
Duplicator
https://wordpress.org/plugins/duplicator/
Bilgisayarınızda WordPress çalıştırmanın kolay yollarını anlattıktan sonra, canlı WordPress sitenizi kolaylıkla, birkaç adımda klonlayıp bilgisayarınıza aktarabileceğiniz bir yazılımdan bahsetmemek olmazdı.
Duplicator bu işi yapıyor. Wordpress sitenizi yedeklemekle kalmıyor, aynı zamanda kopyalayıp klonlamanıza da yarıyor. Eğer sitenizi taşıyacak kadar teknik bilgiye sahip değilseniz veya herşeyi hızlıca halletmek istiyorsanız bu ücretsiz yazılımı denemenizi tavsiye ederiz.
Çok yakında XAMPP ve Duplicator kullanarak lokal bilgisayarımızda WordPress çalıştırmayı ve ardından Duplicator ile canlı siteyi bilgisayarımıza klonlamayı gösteren bir video hazırlayacağız.